Tekst

extrusie

stap in onze wereld van extrusie

Extruderen is een complexe techniek. Leer hier wat extrusie technisch inhoudt, wat de voordelen van extrusie zijn en hoe de specialisten van DFE omgaan met deze complexe techniek.

Tekst

Wat is extrusie?

DFE maakt gebruik van zogenaamde Twinscrew-extruders. Dit is een geavanceerde productietechniek waarbij een set van twee schroeven in dezelfde richting draaien om, onder toevoeging van water, poedervormige ingrediënten te mengen, te verhitten en te transformeren. 

Media
coperion extruder lijn 2
Linker kolom

Twinscrew-extruder

Deze schroeven zijn geplaatst binnen een cilindrische kamer, draaien synchroon en zorgen voor een intense menging en transport van het voedselmateriaal. 

Terwijl het mengsel door de extruder beweegt, wordt het onderworpen aan zowel mechanische als thermische energie. Deze combinatie leidt tot veranderingen in de textuur en structuur van de ingrediënten.

Rechter kolom

Gewenste grootte en vorm

Na het passeren van de schroeven komt het verwerkte mengsel bij de matrijs, die het materiaal vormt tot de gewenste grootte en vorm. Zodra het geëxtrudeerde product uit de matrijs komt en expandeert, wordt het product afgesneden. 

Na de extrusiestap kan het materiaal tot het gewenste vochtgetal worden teruggedroogd.

Tekst

Complexe techniek

Extrusie is een complex samenspel van talrijke variabelen. Waar grondstoffen fluctueren door oogstresultaten en talloze parameters zoals verwerkingstemperatuur, schroefconfiguratie, watertoevoer, verblijftijd en draaisnelheid een rol spelen, daar heerst meesterschap bij onze experts.

DFE's team duikt diep in deze technische uitdagingen en gebruikt hun uitgebreide ervaring om snel de perfecte balans te vinden. Elk detail wordt geoptimaliseerd. DFE is uw partner die de grenzen van wat mogelijk is verlegt. Laten we samen de toekomst van extrusie vormgeven.

De voordelen van extrusie
Linker kolom

Krokantheid

Een van de meest opvallende voordelen van extrusie is het vermogen om een ongeëvenaarde krokantheid te bereiken. Wie houdt er niet van die perfecte knapperigheid bij het bijten in een snack? Dankzij extrusie kan een exacte, gewenste knapperigheid consistent gerealiseerd worden. 

Rechter kolom

Textuur

Daarnaast is textuur een cruciaal element dat de perceptie en waardering van voedsel beïnvloedt. Met behulp van extrusie kan gespeeld worden met verschillende texturen, van zacht en sponsachtig tot stevig en dicht, waardoor een veelzijdig palet aan mondgevoelens ontstaat die passen bij de wensen van de consument.

Linker kolom

Vorm

Daarnaast biedt foodextrusie een artistieke vrijheid in vormgeving die maar weinig andere technieken kunnen evenaren. Of het nu gaat om innovatieve ontbijtgranen of speelse snacks, extrusie stelt producenten in staat om hun creatieve visie tot leven te brengen.

Rechter kolom

Verteerbaarheid

Tot slot verbetert extrusie ook de verteerbaarheid van producten. Door het gelatiniseren van zetmeel kan het extrusieproces voedsel produceren dat gemakkelijker te verteren is, wat zowel de smaak als de voedingswaarde ten goede komt.

Tekst

Extrusie heeft de toekomst

In een wereld waar consumenten voortdurend op zoek zijn naar het volgende beste product, biedt foodextrusie de tools om aan die eisen te voldoen. Het is niet zomaar een productietechniek; het is dé techniek voor de toekomst van voedselinnovatie.

Media
centrale gang fromatech
Tekst

Wij staan voor kwaliteit, 
maatwerk en een korte doorlooptijd

Neem contact met ons op en informeer naar onze maatwerkoplossingen.

 

Neem contact op